torsdag 29 september 2011

Drömmarna är faktiskt Hopfulla

Massiv uppdatering av hur bryggandet går vidare.

Julölen ligger i sin nya fina fermenteringskammare. Eftersom jag inte har någon lagerkyl och frysen blir lite väl kall för jästen fick jag göra en "hittepå-lösning". Jag tog en stor frigolitbox jag blivit vid för länge sedan och ställde i jäshinken i. Lade lite frysklampar på och runt hinken och satte locket på. Den gick direkt ner till 12 grader. Byter klampar en gång om dagen och det funkar kanon.






Kanske inte så extremt hi-tech men stabilt.

Har efter julölen bryggt en höst-IPA. Detta för att fortsätta arbetet med att få grytjäveln (som hon nu kärleksfullt kallas) att göra som jag vill. Nu kopplades helt sonika en sladd med flatstift i ändan ihop och fanns i beredskap när termoskyddet slog ifrån.

Vilket det gjorde!

Sladden monterades med hopp om att den skulle funka.

Vilket den gjorde!!!!!

Med en rostfri bunke flytande på vörten kom den dessutom upp i ett rullande kok snabbare utan att behöva lägga ett DMS bevarande lock på. Det tar sig. Lärde mig dessutom att vara försiktig med att mala för grovt eftersom lakningen gick lite för fort.


HopFall Dream IPA
Amerikansk IPA
Type: All Grain Date: 2011-09-21
Batch Size (fermenter): 20,00 l Brewer: Tobias J Strand
Boil Size: 26,33 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: Elgryta
End of Boil Volume 23,96 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 22,00 l Est Mash Efficiency 72,0 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients

Ingredients

Amt Name Type # %/IBU
4,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 71,4 %
1,00 kg Viking Carapale (8,0 EBC) Grain 2 15,9 %
0,50 kg Viking Caraplus 150 (150,0 EBC) Grain 3 7,9 %
0,30 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 4 4,8 %
7,00 g Tomahawk [15,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 12,1 IBUs
10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 20,0 min Hop 7 3,7 IBUs
10,00 g Challenger [7,50 %] - Boil 20,0 min Hop 8 5,1 IBUs
7,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 10,2 IBUs
10,00 g Citra [12,00 %] - Boil 10,0 min Hop 13 5,4 IBUs
13,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 14 1,6 IBUs
10,00 g Citra [12,00 %] - Boil 1,0 min Hop 16 0,6 IBUs
15,00 g Citra [12,00 %] - Boil 3,0 min Hop 15 2,8 IBUs
1,32 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins) Fining 10 -
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 17 -
1,32 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 12 -
15,00 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 19 0,0 IBUs
10,00 g Challenger [7,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 18 0,0 IBUs
10,00 g Citra [12,00 %] - Boil 20,0 min Hop 9 9,0 IBUs
10,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 15,0 min Hop 11 7,8 IBUs
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,070 SG Measured Original Gravity: 1,056 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 7,0 % Actual Alcohol by Vol: 6,0 %
Bitterness: 58,2 IBUs Calories: 523,6 kcal/l
Est Color: 26,1 EBC
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,30 kg
Sparge Water: 16,25 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,20

Mash Steps

Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 16,38 l of water at 73,2 C 66,7 C 45 min
Sparge Step: Fly sparge with 16,25 l water at 75,6 C
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage
Carbonation Type: Bottle Volumes of CO2: 2,8
Pressure/Weight: 173,56 g Carbonation Used: Bottle with 173,56 g Corn Sugar
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C Age for: 30,00 days
Fermentation: Ale, Two Stage Storage Temperature: 18,3 C

Jag konstaterade att S-04 har bra fart när den drar igång. Fick fylla vattenlåset tre gånger.



Denna står nu i sekundären. Jag passade även på att fixa en motordrivning till vår Coronakvarn.




Alla dessa kunskaper implementerades när jag och Steve bryggde vår Boilerroom Saison härom dagen. Det var den bästa bryggning vi gjort. Allt flöt som smort och nu står den i pannrummet och bubblar.


Boilerroom Saison
Saison
Type: All Grain Date: 2011-09-25
Batch Size (fermenter): 20,00 l Brewer: Tobias J Strand
Boil Size: 26,33 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: Elgryta
End of Boil Volume 23,96 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 20,00 l Est Mash Efficiency 72,0 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients

Ingredients

Amt Name Type # %/IBU
5,00 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 100,0 %
1,06 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 5 -
1,06 tsp Protafloc (Boil 15,0 mins) Fining 4 -
1,0 pkg Belgian Saison II Yeast (White Labs #WLP566) [50,28 ml] Yeast 7 -
40,00 g Select Spalt [4,75 %] - Boil 60,0 min Hop 2 23,4 IBUs
30,00 g Select Spalt [4,75 %] - Boil 20,0 min Hop 3 10,6 IBUs
30,00 g Select Spalt [4,75 %] - Boil 1,0 min Hop 6 0,8 IBUs
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,056 SG Measured Original Gravity: 1,068 SG
Est Final Gravity: 1,006 SG Measured Final Gravity: 1,004 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,5 % Actual Alcohol by Vol: 8,4 %
Bitterness: 34,7 IBUs Calories: 634,1 kcal/l
Est Color: 7,8 EBC
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 5,00 kg
Sparge Water: 23,62 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,20

Mash Steps

Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 10,72 l of water at 71,9 C 64,4 C 90 min
Sparge Step: Fly sparge with 23,62 l water at 75,6 C
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage
Carbonation Type: Bottle Volumes of CO2: 2,3
Pressure/Weight: 117,64 g Carbonation Used: Bottle with 117,64 g Corn Sugar
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C Age for: 30,00 days
Fermentation: Ale, Two Stage Storage Temperature: 18,3 C
Notes



Nästa steg är att bygga en jästbank. Jag såg ett inlägg på backfire.se om detta och blev lite sugen. Beställde grejor från Zenit i Smögen, Agar från Borgeby Kryddgård och nu ska vi se om vi kan spara jäst för framtida bruk.


Dessutom var det väldigt smidig förpackning för en förkultur eftersom det går att koka och kyla om vart annat.


Så tills nästa gång vi hörs vill jag bara uppmana alla bryggare i Skaraborg att höra av sig till mig på hopfuldreamsbrewery@gmail.com så att vi kanske kan få igång lite hembryggarträffar även häromkring.

Tack  och hej!

Tobias

3 kommentarer:

  1. hepp!

    Det där med förkultur skulle jag gärna lära mig mer om. Känns viktigt att kunna.
    Kul å se om det dyker upp några bryggare från skaraborg.

    SvaraRadera
  2. Jag får ta och varna för att koka vört i e-kolv. Fyller du den för mycket är det lätt att det kokar över och då blir det dålig stämning.

    SvaraRadera
  3. Ah! Du menar den välkända vört-vulkanen?

    Jag såg tendenser åt det hållet och var förberedd på det. En 102 grader varm gusher är inte min definition av en bra dag. Att sedan torka bort den när den stelnat gör inte dagen bättre.

    SvaraRadera