måndag 18 april 2011

Lördagens bryggning!

Hej HOP!

I lördags var det dags för bryggning av klon på Hökhålets Sommarale. Runt halv två på eftermiddagen, när solen sken som finast kröp vi ner i min tvättstuga för lite bryggning. Allt börjades med lite hemslöjd. En planka letades reda på till kvarnen och sedan la vi helt sonika den över ett jäskärl och började veva.
Det var tur vi var två. Lite rackligt och tröttsamt för armen. Axeln för att köra kvarnen med skruvdragaren hade inte blivit färdig så det var till att handveva.

Sedan skar vi till isolering och monterade på grytan. Det blev riktigt fint tyckte vi och dunkade oss frenetiskt i ryggen. Döm själva. Fast det känns som vi missat något.


I med silen och ca 20 liter vatten och upp till inmäskningstemp. När vi nått 75 grader tippa vi i malten och paddlade som damerna i OS 84. EN liten skvätt kallt vatten och vi träffade nästan helt rätt med mäsktempen. Sedan höll vi lite koll på termometern och gjorde lite "manuell-RIMS" med kanna. Vi fick göra lite småjusteringar på termostaten men det gick som en dans. Vi hann till och med upp i köket och förberedde middagen lite. Där passade vi även på att koka lakvatten.

Vid lakningen blev det lite kaos. Det ville inte bli klart så allt fick gå ner i en jäshink och återcirkulerades. Felet vi gjorde var att vi inte hissade upp silen. Andra vändan gjorde vi detta och lakade ur. Tyvärr fick vi ganska hög SG på det sista vi lakade: 1024. När vi väl fått vörten i grytan körde vi igång den för fullt och fick upp den i kok på 30 minuter. Det hade kallnat ganska bra medans vi velade med lakningen så jag tycker det är rätt ok. Undrar vad det var vi missat?

När väl koket var igång gick första givan i. Min yngsta dotter agerade pannknekt och tippade i Challengerkottarna efter att ha konstaterat att dom luktade russin. Kanske det? Hennes näsa är antagligen bättre än min.Visst är det vackert. När första uppkoket lagt sig skötte sig allt så bra att vi gick upp och fixade vatten att späda vörten med och resten av middagen. En timme senare var det dags för kokstop med sista humlegivan. 
Kylslingan hade stått i 15 minuter och kördes nu igång. Det tog en bra stund. Men vi hann äta under tiden.
Sedan öppnade vi kranen för att tappa ner det till jäshinken.Det rann som bara den....I 15 sekunder. Fan. Vi skulle ju gjort ett filter till kran. Fram med durkslag och silduk. Var är silduken? Där är morsans gamla i bommul. Rigga upp och börja ösa. Stopp i silduken med det samma. Till slut hittade jag den nya silduken, tvättade händerna i whiskey och fick den bytt. Sedan öste vi över resten. I med jäst och på med locket. Städa! Klart!

Sedan var det skönt med ett par öl. Vi hade lyckats skrapa ihop en hel hög med bra öl. Här är några.Bäst enligt mig: Nils Oscar Hop Yard
En skymf mot ölgudarna: Wells Banana Bread Beer

Nu står det och bubblar i källaren. Jag kanske är lite knäpp men jag tycker om att se när det bubblar och bygga upp förväntan inför avsmakning.

Trevligt bryggande kära vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar