tisdag 22 februari 2011

Två Öl, En Vört

I lördags var det dags för vår första helmaltsbryggning. Som jag tidigare nämnt har vi lite klent med utrustning, det ställde tilll lite problem kan man säga. Förra bryggningen gjorde vi på rätt stor del DME. Bara att koka. Den lilla mängd rostad vetemalt (0,5 kg) som vi lyckades delmäska med var ganska lätt avklarad.

Vi konstaterade efter lite klurande ut att en vanlig jäshink i en gigantisk frigolitlåda (som jag kom över för ett par år sedan) blir ett bra mäskkärl. Vilket var helt rätt. Det funkade bra. Vi hade lite problem att höja tempen med vattentillförsel. Jag tror vi fegade lite med temp och mängd vatten men vi var lite rädda för att stå med för mycket mäsk och lite för lite kärl men till slut gick det bra.

Det var nu vi märkte att 0,5 kg och 6,9 kilo malt uppför sig ganska olika vid lakningen. Det tog ca två timmar med hjälp av durkslag och skopa.




När lakningen var klar skulle två stora grytor med vört fås att koka på en spis som redan till vardagsbruk är rätt kass. Det tog ytterligare en och en halv timma. Efter 60 minuters kok. Hade vi äntligen en färdig vört. Fort kyla med vår ny tillverkade vörtkylare (kommer mer om den snart). Den funkade fint. Dessutom missade vi lite på FG den blev 1067 konstaterade vi. Vi gjorde felet att mäta i varm vört. Konstaterade först senare att vi skulle räknat på vad det blev i kall.

Vörten delades sedan och ena halvan fick ett paket Safale US-05 och den andra halvan ett paket Saflager S-23. Alen in i pannrummet där det är lagom temp och lagern in i förrådet som är lagom för den.

När vi vaknade till liv på söndagen hade det börjat röra sig. På måndagskvällen fick jag  fylla mer sprit i vattenlåset eftersom allt blåst ut. (Tur vi inte gjorde full sats med lager.)

Det ska bli spännande att jämföra en Påsk ABA med en Mörk Påsk Lager. Recept på 25 liter följer nedan:


Påsköl 2011 Ale
American Brown Ale

 

Type: All Grain
Date: 2011-02-14
Batch Size: 25,00 L
Brewer: Tobias J Persson
Boil Size: 30,11 L Asst Brewer:
Boil Time: 90 min Equipment: 12+15
Taste Rating(out of 50): 35,0 Brewhouse Efficiency: 75,00
Taste Notes:
Ingredients
Amount Item Type % or IBU
3,50 kg Viking Pale Ale (4,6 EBC) Grain 50,72 %
1,50 kg Viking Dark Ale (35,0 EBC) Grain 21,74 %
1,00 kg Viking Münchermalt (18,0 EBC) Grain 14,49 %
0,60 kg Aromamalt (Castle Malting) (100,0 EBC) Grain 8,70 %
0,30 kg Special B (Castle Malting) (300,0 EBC) Grain 4,35 %
20,00 gm Amarillo Gold [8,50 %] (Dry Hop 14 days) Hops -
30,00 gm Pearle [8,00 %] (60 min) Hops 21,6 IBU
30,00 gm Amarillo Gold [8,50 %] (20 min) Hops 13,9 IBU
20,00 gm Amarillo Gold [8,50 %] (1 min) Hops 0,7 IBU
1,09 tsp Protafolc (Boil 15,0 min) Misc
23,00 L Tibro Vatten Water
1 Pkgs SafAle English Ale (DCL Yeast #S-04) Yeast-Ale
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,063 SG
Measured Original Gravity: 1,055 SG
Est Final Gravity: 1,016 SG Measured Final Gravity: 1,005 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,09 % Actual Alcohol by Vol: 6,52 %
Bitterness: 36,2 IBU Calories: 507 cal/l
Est Color: 37,0 EBC Color:
Color
Mash Profile
Mash Name: Double Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 6,90 kg
Sparge Water: 2,43 L Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C TunTemperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 5,4 PH
Double Infusion, Medium Body
Step Time Name Description Step Temp
20 min Protein Rest Add 12,97 L of water at 57,0 C 50,0 C
60 min Saccrification Add 11,54 L of water at 93,1 C 67,8 C
10 min Mash Out Add 10,08 L of water at 97,0 C 75,6 C
Mash Notes: Double step infusion - for medium body beers requiring a protein rest. Used primarily in beers high in unmodified grains or adjuncts.
Carbonation and Storage
Carbonation Type: Corn Sugar Volumes of CO2: 2,6
Pressure/Weight: 89,5 gm Carbonation Used: 160
Keg/Bottling Temperature: 0,0 C Age for: 28,0 days
Storage Temperature: 11,1 C
Notes
Created with BeerSmith
 Ok! All data är inte helt rätt. Jag har inte lärt mig alla finesser med BeerSmith än. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar